Paardentraining - coaching

Werken aan jezelf en aan jullie band

Coaching en training zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wil je je paard trainen? Dat begint bij jezelf!

Training

Een paard is een kuddedier en gewend om samen te werken, signalen op te pikken van z’n naaste. Die signalen zijn vaak heel subtiel en wij mensen missen die vaak, juist omdat ze zo subtiel zijn. Met een paard samen werken is geen truc of dingetje wat je even leert. Het is de signalen leren zien en weten wat ze betekenen. Als je weet wat je paard zegt kun je er op de juiste manier op reageren en wordt het voor beiden duidelijker.

Maar het is ook naar jezelf durven kijken. Hoe duidelijk of onduidelijk ben jij? Wat zeggen je woorden en wat vertelt je lichaamstaal? Hoe vriendelijk en geduldig ben je, of misschien wel juist niet? 

Ga het gesprek aan met je paard

Dit zijn soms lastige vragen, want vaak heb je helemaal niet door wat je doet en gebeuren dingen onbewust.
Daar gaan we mee aan de slag, want daar zit de groei voor beiden!

Het is niet het einddoel wat telt maar het samen op weg. Een ieder op z’n eigen niveau en vooral binnen de mogelijkheden van beide.

Respecteer het dier en gebruik het niet enkel als een tool of een middel om ergens te komen. Ga oprecht het gesprek aan met je paard en luister naar je dier in plaats van een monoloog te voeren. Daar zullen mens en paard wel bij varen.

Trainen en coachen kan op vele manieren. Zowel op de grond naast je paard, als onder het zadel of voor de koets.

Ik hoor niet in een bepaalde stroming thuis. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om zelf lessen te nemen bij verschillende mensen of clinics te volgen die hele andere invalshoeken hebben. Dit zet me aan het denken en dwingt me om verder te kijken dan mijn neus lang is. Ik probeer om van alle lessen en ervaringen die ik opgedaan heb het juiste toe te passen bij een training. Elke situatie, persoon en paard is anders en heeft dus een ander benadering nodig.

Training

‘’Complete’’ training geeft inzicht in je eigen handelen, het traint je oog, het leert je voelen en geeft je de mogelijkheid om je paard te trainen zonder extra gewicht. Dat kan door werken aan de hand, lang teugelen, vrijheidsdressuur, enkel- en dubbel longewerk en meer.

Spreekt dit verhaal je aan? Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.